Soppa värmer själen

Uppdaterad
Publicerad

Den populäraste mötespunkten för äldre i Nora är sopplunchen som Svenska kyrkan anordnar varje vecka. Det är en av få mötesplatser för just pensionärer.

Måd Anemar är en av eldsjälarna bakom sopplunchen som serveras varje måndag i Svenska kyrkans församlingshem i Nora. Hon är utbildad kock och har jobbat som volontär i kyrkan sedan fyra år tillbaka. Tillsammans med sitt arbetslag lagar hon soppa till nästan 100 personer.

– Vi tycker att det är så kul att träffa folk och att de uppskattar våra soppor, säger Måd Anemar.

Här bor jag – Nora

Alltid samma bord

Rut Pettersson är en av många pensionärer som tar sig en tur till sopplunchen varje vecka. Tillsammans med sina vänner pratar de om livet och skrattar och det går inte att undgå att det här är en viktig plats för dem.

– Det är jätteskönt att splippa laga mat och så träffar man andra och pratar en stund, säger Rut Pettersson.

Sitter ni alltid vid samma bord?

– Ja, vi gör ju det, säger hon och skrattar.

Varför?

– Man hör hur de andra mår och hur det är med saker och ting.

Få mötesplatser

I femton år har kyrkan serverat sopplunch och framförallt har äldre samlats i kyrkans lokaler för att umgås och samtala om livet. Och enligt Måd Anemar är just sådana tillfällen få för pensionärer i Nora eftersom det inte finns så många mötesplatser.

– Vi har ingen annanstans att träffas så många personer så det här blev naturligt. Hit kan pensionärerna komma och äta och må bra en gång i veckan i alla fall, säger Måd Anemar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här bor jag – Nora

Mer i ämnet