Foto: TT/SVT

Kirurg glömdes bort vid kejsarsnitt – barn föddes med syrebrist

Publicerad

En kvinna sövdes inför ett planerat kejsarsnitt på Karlskoga lasarett – utan att kirurgen var på plats. Kirurgen fick reda på operationen av en tillfällighet när denne gick förbi salen där kvinnan låg och redan varit sövd i tolv minuter. På grund av fördröjningen fick barnet akut syrebrist.

Region Örebro län har anmält händelsen till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt anmälan framgår det att det finns en rutin om att det ska säkerställas vilka som är på plats innan patienten sövs, en rutin som frångicks denna gång. Det framgår av anmälan att närvarolistan först togs efter att patienten var sövd och då visade det sig att kirurgen inte var närvarande.

Patienten fick därför vara sövd längre än nödvändigt och till följd av den förlängda sövningen fick barnet akut syrebrist och fördes akut till USÖ för att vårdas av ett neonatalteam.

Av en slump

Kirurgen som skulle utföra operationen råkade passera salen där operationen skulle ske och kunde då ansluta sig.

Patienten bad själv om att bli sövd inför kejsarsnittet och när väl kirurgen började operera gick ingreppet bra. Men enligt anmälan blev barnet påtagligt påverkat av händelsen och fick upplivas på grund av syrebrist.

Barnet observerades på USÖ under dagen och kunde senare återvända till Karlskoga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet