2009 stod tre nybyggda säkerhetsfängelser klara i Sverige, ett av dem i Kumla. De senaste fem åren har kritiken varit hård mot att platserna inte fyllts upp och att intagna felaktigt har placerats på avdelningarna.
Torgny Jönsson dömdes den 10 november 2009 i hovrätten för grovt bedrägeri till 7 sju års fängelse. Under fängelsetiden var han placerad på samtliga tre säkerhetsavdelningar i landet. Längst tid spenderade han på Kumla, där han satt i ett och ett halvt år.
– Det var väldigt inneslutet och fanns inget att göra, berättar han. Det fanns inga fungerande studier och inget att göra på fritiden. Det var en innehållslös tid.
Går inte att ta sig därifrån
Magnus Hörnqvist är docent i kriminologi har under 15 års tid forskat om de svenska fängelserna. Han menar att det är svårt för den som en gång hamnat på den hårdbevakade säkerhetsavdelningen att ta sig därifrån.
– Ofta vet inte den intagne helt enkelt inte hur han ska göra, säger han.
Justitieombudsmannen granskade säkerhetsavdelningarna på Kumla och Saltvik under ett halvårs tid och kom i november 2013 fram till att sju intagna var enligt lagen felaktigt placerade på avdelningarna. Dessutom kritiserades omprövningsprocessen som ska ske en gång i månaden.
– Det är prövningar som sker schablonmässigt, menar Magnus Hörnqvist. Man har fattat ett beslut och sen får det gälla. Frågan är om det görs en verklig omprövning eller om det bara är samma papper som skrivs en gång till.
Gör fångar farligare
Jönsson menar att han genom placeringen på säkerhetsavdelningar har fått sina mänskliga rättigheter kränkta, enligt europakonventionen. Han driver därför skadeståndsärendet, som går upp i Norrköpings tingsrätt under torsdagen. Han vill han ha en krona i skadestånd.
– Det handlar inte om pengar, det handlar om att jag vill sätta stopp för ett system som gör fångar farligare och att vi därmed får ett farligare samhälle, avslutar han.