Spegeln som hälsar de boende godmorgon

Publicerad

Under fem månader har fyra personer på ett trygghetsboende i Örebro kommun haft en specialspegel installerad i badrummet. De som arbetar på boendet har skrivit meddelande, som direkt dykt upp i spegeln.

”Godmorgon”, ”Ska du se hockeyn idag?” ”Glöm inte tandläkaren klockan 14”.

Det är exempel på meddelanden och information som aktivitetsvärdarna Helen Arestav och Emelie Ejdung knappat in på datorn de senaste fem månaderna. Texterna har sedan visats i badrumsspegeln hemma hos fyra personer som bor på trygghetsboendet Gillet i Örebro, och som varit testpersoner för den nya spegeln.

– Det har varit spännande, intressant och svårt i början. Men när man lär sig systemet så funkar det, säger Emelie Ejdung.

Vissa önskade personliga meddelanden

Den mesta informationen som de knappat in på spegeln har handlat om vilka aktiviteter, så som bingo och konserter, som anordnas på trygghetsboendets träffpunkt. Men det finns även dem som önskat mer personliga meddelanden.

– Någon har velat ha sportresultat eller påminnelse om matcher och då har vi lagt in det, säger Helen Arestav.

Per Anderberg är en av innovatörerna bakom spegeln. Idén kom när de började experimentera med skärmar bakom speglar. Att det blev en spegel just in badrummet motiverar Per med att det är den första och sista platsen man besöker på dagen.

– Och vi kom snabbt in på äldrevården, även hemtjänsten har varit involverade i att ta fram idén.

SMS till anhörig

Spegeln innehåller även en funktion, där anhöriga kan få ett sms när den boende vaknat och befinner sig i badrummet.

– Det finns en rörelsedetektor inbyggd i spegeln, när man kommer in i badrummet vaknar skärmen till liv, då går det iväg ett sms, säger Per Anderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.