I helgen är det många hemmatcher i länet. Foto: TT /SVT

Supersporthelgen kan ge publiktapp

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har många av länets elitlag hemmamatcher. Men konkurrensen om publiken är svår att göra något åt. TV-rättigheter, halltider och att inne- och uteidrotter pågår samtidigt ställer till det.

Kommande helg spelar flera av länets elitlag i volleyboll, hockey, fotboll och innebandy hemmamatcher samtidigt. Då är risken stor att det blir publiktapp.

– Det här problemet stöter vi på varje år. Hockeyn spelar tre matcher i veckan hela säsongen och när hockeyns schema läggs ut vet man inte hur andra lag spelar, säger Emilie Wiklander, marknadschef på Örebro Hockey.

Emilie Wiklander, marknadschef på Örebro Hockey. Foto: Johannes Weckström/SVT

Publiken kan svika

I helgen spelar laget hemma mot Färjestad. Samma helg spelar ÖSK hemma mot Halmstad. Konkurrensen gör att publiken riskerar att svika.

– Vi ser att konsekvensen ofta blir att folk stannar hemma och tittar på TV-sändningen istället för att gå och titta på matchen på plats, säger Emilie.

Årstidskrock

Men det är svårt att påverka spelscheman.

– Det är väldigt svårt för oss att påverka planeringen av hemmamatcher på grund av TV-rättigheter och att hockeyns spelschema ofta läggs ut före fotbollen.

Dessutom är det den tiden på året nu när vinter- och sommarsporter krockar. I volleybollen spelas flera hemmamatcher i helgen, och även om publiken inte är lika stor så betyder den mycket.

– Den är ju asviktig. Det är därför man håller på. Det är ju lite av underhållning och vi vill ju ha mer publik, säger Malin Lake i Örebro Volley.

Underhållning

Förra året vann Örebro Volley publikligan och just nu sneglar man på hockeyns framgångsrecept för att ge publiken en större helhetsupplevelse. Ny logotype och en ny hemsida ska också ge bättre samarbeten med näringslivet för att bättra på ekonomin. Att publiken sviker på grund av matchkrockar är just nu inte ett stort bekymmer för klubben.

– Vi märker ju av det, men vi får inte så stort tapp som de större föreningarna. De påverkar varandra mer. Vi tittar ju alltid och försöker lägga matcherna så att de inte krockar, säger Malin Lake.

Inte bara negativt

ÖSK är medvetna om problemet, men väljer att se det från den ljusa sidan.

– Det är ju roligt att saker händer samtidigt. Det blir ju en fantastisk idrottshelg, säger Simon Åström, vd och klubbchef för ÖSK.

Här är helgens hemmamatcher i länet

Fredag

Allsvensk fotboll: ÖSK – Halmstad 19.00, Behrn Arena

Lördag

Innebandy SSL: IBF Örebro – Jönköpings IK, 13.00, Idrottshuset

Trav: V75, 14.45, Örebrotravet

Ishockey SHL: Örebro hockey – Färjestad, 18.00, Behrn Arena

Volleyboll, eliserien damer: Degerfors – Gislaved, 15.00, Stora Vallahallen

Fotboll, Superettan: Degerfors  – Helsingborg, 16.00, Stora Valla

Söndag

Volleyboll, eliserien damer: Örebro – Lund, 15.00, Idrottshuset

Volleyboll, eliserien damer: Lindesberg – Svedala, 15.00 Lindesberg Arena

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.