Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Nir, ordförande för Judiska ungdomsförbundet, är skarpt kritisk till SSU:s ordförandens i Örebro kommentarer på Twitter. Foto: Twitter /SVT

SSU:s ordförande i Örebro får kritik efter Twitter-kommentar

Uppdaterad
Publicerad

SSU:s ordförande i Örebro Matilda Jansson får skarp kritik av Judiska ungdomsförbundet i Sverige. Detta efter att hon enligt dem har publicerat ett antal kommentarer på Twitter som de anser vara på gränsen till antisemistisk Israelkritik.

– Vi har uppmärksammat att hon har publicerat ett antal tweets som innehåller en kritik av Israel som rör sig nära gränsen till antisemistisk israelkritik, säger Hanna Nir, ordförande för Judiska ungdomsförbundet.

”Jag hatar israel som land och har ej sagt annorlunda när jag säger israel menar jag staten och ej folket i israel, är de svårt att förstå”  twittrade Matilda Jansson tidigare i veckan, något som bland annat uppmärksammats av sajten Nyheter idag.

– Man är varmt välkommen att kritisera staten Israels politik, precis som alla andra stater i världen, men när man börja prata om rätten att existera det är då vi sätter ned foten, det är faktiskt antisemitism, säger Hanna Nir.

SVT Nyheter Örebro har sökt Matilda Jansson och SSU i Örebro utan resultat. Vi har också sökt Matilda Ernkrans, som är distriktsordförande för socialdemokraterna. Hon meddelar via sin pressekreterare att hon avböjer att kommentera.

Hör mer i klippet om Judiska ungdomsförbundets kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.