Varje vecka hjälper Stadsmissionen i Örebro cirka 600 personer med mat, varav cirka 400 är barn.
– Via Matcentralen når vi ut med akut hjälp till fler utsatta barnfamiljer, men kan också fånga upp och utveckla relationen för att hjälpa fler att ta sig ur sin svåra situation, säger Fredrik Karlsson, direktor på Örebro Stadsmission i ett pressmeddelande.
Långsiktigt samarbete
Nyligen slöt Stadsmissionen och grossisten Dagab i Örebro ett avtal om att ta emot överbliven mat. Sedan tidigare samarbetar organisationen också med flera olika matbutiker och grossister i Örebro. Enligt Stadsmissionen är behovet av mat stort och de upplever dessutom att behovet ökat under pandemin. Och den nya givaren, Länsförsäkringar Bergslagen, hoppas att det här blir starten på ett långsiktigt samarbete.
– Vår vision är att skapa en tryggare vardag och en framtid full av möjligheter för alla som bor här. Det här är ett bra sätt att göra det på, säger Anna-Maria Wallin, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Bergslagen i ett pressmeddelande.
Mat och ekonomi:
- Varje år slängs cirka 100 000 ton livsmedel i Sverige, hos butiker, industrier och grossister
- Matcentralen i Örebro räddar årligen cirka 100 ton mat från att bli matsvinn
- 1-4 procent av Sveriges befolkning lever i matfattigdom, de har inte råd att handla mat, prioriterar bort mat och/eller köper systematiskt näringsfattig mat
- 11,7 procent av barnen i Örebro lever i ekonomisk utsatthet
Källa: SCB