Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Härbärget Vinternatt som vänder sig till EU- och EES-migranter öppnar inte i vinter. I klippet förklarar Elin Gert på Örebro stadsmission varför. Foto: Lars Pehrson/TT

Örebro stadsmission lägger ner vinterhärbärge för EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har Örebro stadsmission erbjudit sovplatser för EU- och EES-medborgare som tillfälligt vistats i Sverige. Men denna vinter uteblir satsningen – det finns inga lokaler att tillgå.

Projektet, som kallats Vinternatt hade sin start 2017 och lokalfrågan har varit ett årligt återkommande problem. I år blev det till sist för svårt för att kunna fortsätta med konceptet.

– Vi har inget val, vi hittar ingen lokal för ändamålet, säger Elin Gert, verksamhetschef på Örebro stadsmission.

Prioriterar om resurser

De medel som skulle ha gått till att anordna ett boende även i vinter behöver nu styras om, men förhoppningen är att målgruppen fortfarande kan nås.

– Vi utökar öppettiderna för vår andra verksamhet, Crossroads, till två gånger i veckan istället för en och vi utreder möjligheten att lösa akuta nätter genom att hyra vandrarhem, säger Elin Gert.

Starta klippet för att höra Elin Gert berätta om konsekvenserna av att Vinternatt inte öppnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.