Kulturskolor i länet har sökt stöd från statens kulturråd. Foto: SVT

Statens kulturråd hjälper kulturskolor i länet

Publicerad

Kulturskolorna i länet har sökt stöd från statens kulturråd, bland annat för att elever ska kunna delta i fördjupningslinjer för en billigare peng än i dag. Finns fördjupningslinjerna i en kommun och en elev bor i en annan, så har eleven fått betala tre gånger så mycket.

Det kan låta orättvist att elever fått betala mer pengar beroende på var elever bor, men det handlar om att kulturskolorna har varit mer eller mindre låsta i sin egna kommuner.

Elever som betalat terminsavgift för sin kulturskola, men velat delta i en annan kommuns kulturskoleverksamhet har fått betala en högre avgift.

Kulturskolan i Örebro län

– Det har varit trassligt genom åren, säger Katarina Josephsson, sångpedagog på Örebro kulturskola.

Det handlar om elever som vill fördjupa sig i sitt ämne. Nu när kulturskolorna sökt stöd från statens kulturråd ger det möjlighet för elever runt om hela länet att delta i linjer i andra kommuner.

Större möjlighet för elever i länet

Just nu finns det fördjupninglinjer vid kulturskolorna i Karlskoga och Örebro. Karolina Remstam som är enhetschef på Örebro kulturskola menar att barn och unga ska kunna fördjupa sig om man har en talang och fördjupa sitt intresse på en kulturskola.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturskolan i Örebro län

Mer i ämnet