Anders Henriksson är ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Enligt honom räcker inte regeringens extrabidrag för att täcka regionernas underskott. Foto: SKR/Pontus Lundahl/TT/Arkiv

Så mycket får Örebro läns kommuner och region av regeringens extrabidrag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förstärker de generella statsbidragen för regioner och kommuner i höstbudgeten med tio miljarder kronor. Ett tillskott i kassan, men bidraget fyller inte på långa vägar regionens stora hål.

Som vi tidigare rapporterat måste Region Örebro län spara 414 miljoner kronor. Det generalla statsbidraget till Region Örebro län landar på knappt 90 miljoner kronor för 2024. Det är alltså fortfarande drygt 300 miljoner som måste sparas.

Och det är inte bara Region Örebro län som har det tufft. Enligt en bedömning som Sveriges kommuner och regioner, SKR, gjort har regionerna i landet ett underskott på 22 miljarder kronor och kommunerna ett underskott på sex miljarder.

– Att regeringen nu tillför tio miljarder kronor i generella statsbidrag är välbehövligt, men det kommer inte att räcka för att täcka de stora underskotten vi ser, framför allt inte för regionerna, säger Anders Henriksson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett pressmeddelande.

Att regioner och kommuner har det tufft beror bland annat på ökade kostnader och den höga inflationen. Skatteintäkterna kommer inte räcka till och regeringen hoppas att det förstärkta bidraget bidrar till att regionerna och kommunerna kan undvika neddragningar inom vård, skola och omsorg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så mycket får din kommun i generella statsbidrag:

Örebro: 105, 1 miljoner

Karlskoga: 20,2 miljoner

Lindesberg: 15, 5 miljoner

Kumla: 15 miljoner

Hallsberg: 10, 8 miljoner

Askersund: 7, 7 miljoner

Nora: 7, 1 miljoner

Degerfors: 6, 3 miljoner

Lekeberg: 9 miljoner

Hällefors: 7, 3 miljoner

Laxå: 6, 5 miljoner

Ljusnarsberg: 5, 6 miljoner

Lekeberg, Hällefors, Laxå och Ljusnarsberg får ett extra bidrag p.g.a att de är små kommuner sett till befolkningsmängd. 

Källa: Regeringskansliet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.