Regeringen vill införa ny särskild boendeform

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade regeringen ett förslag om en ny form av trygghetsboende för äldre. Den ska ses som ett mellansteg mellan att bo hemma och dagens äldreboenden, med mål att bryta den otrygghet och ensamhet som många äldre vittnar om.

På onsdagen klev Stefan Löfven tillsammans med partisekreterare Lena Rådström Baastad och finansministern Magdalena Andersson in i en buss och begav sig ut på turné i Mälardalen.

På eftermiddagen blev det stopp i Örebro där statsministern bland annat åt lunch med inredningsprofilen Ernst Kirchsteiger. Tillsammans med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren presenterades också en nyhet.

Regeringen vill satsa på något de kallar biståndsbedömt trygghetsboende.

Tanken med den nya boendeformen är att ge kommuner en tydligare möjlighet att erbjuda boende för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet. Men också för de äldre som idag har svårt att få plats på ett särskilt boende.

I regeringens presentation står det att boendeformen har utretts på socialdepartementet och tidigare kallats för ”mellanboenden”.

Föreslaget föreslås träda i kraft den 2 april 2019.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.