Thony Mossberg har inte haft brist på grön mat i sommar. Foto: SVT

Stadsodlingen en succé i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I maj i år lades grunderna för stadsodling i Örebro. Nu, några månader senare, kan man konstatera att initiativet blivit en succé.

I våras lanserade Örebrobostäder, ÖBO, tillsammans med studieförbundet ABF och Hyresgästföreningen ett projekt där man ville få igång stadsodling. Det handlar om småskalig odling som drivs av hyresgästerna själva – mitt i stan.

Jord och pallkragar att odla i har delats ut. Thony Mossberg är en av de som odlar, och har sin pallkrage stående på en parkering i Örnsro.

#Viodlar

– Jag har ju käkat gräslök i stort sett hela sommaren. Och vårt marsvin har ju fått färsk sallad varje dag, säger Thony Mossberg.

Vad är det som har varit roligast med det här?

– Dels att få se att även ett betongbarn kan få gröna fingrar. Men en annan stor del är ju gemenskapen på gården. Man har sett folk som man inte ens visste bodde här, säger Thony.

”Trodde vi var naiva”

Ett 70-tal hyresgäster har provat på odling i sommar. Allt började med odling på Krämartorget och arrangörerna är nöjda.

 – Det var ju en del som tyckte vi var naiva som gjorde en sådan här odling centralt, och trodde att det skulle bli mycket skadegörelse. Men vi sa från start att vi tror på Örebroarna, och det gjorde vi helt rätt i, säger Anna-Carin B. Magnusson, bosocial-chef på ÖBO.

Blir det någon fortsättning nästa år?

– Det blir det absolut! Det här har mottagits väldigt positivt så vi kommer köra så länge det finns intresse, säger Anna-Carin Magnusson

Ett svar som bör göra Thony Mossberg glad.

Kommer du vara med nästa år?

Absolut! Mer gräslök åt folket, säger Thony.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Viodlar

Mer i ämnet