”Kan man inte uttala sig i ett ärende kan man ändå förklara varför” menar polisens presstalesman Stefan Dangardt. Foto: Bengterik Busk

Stefan Dangardt vill inte vara polisen som ”mörkar”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag kan inte se att det finns några nackdelar i att vi delar med oss av så mycket som det går. Så säger polisens presstalesman Stefan Dangardt. Att polisen ”mörkar” uppgifter är en bild han vill tvätta bort.

Det är ofta man på SVT Nyheter Örebro läser menigen: ”Det säger Stefan Dangardt, presstalesman på Polisen”. Faktum är att det nog är få meningar vi skriver så ofta som just den.

Men förklaringen är enkel. Sedan en tid tillbaka besvaras alla frågor från media till polisen i Örebro, Dalarna och Värmland av två personer, varav Stefan Dangardt, stationerad i Dalarna, är en.

Publikfavoriter 2017

– För 25 år sedan upptäckte jag vilket stort informationsbehov det finns till allmänheten om vår verksamhet och sedan dess har jag brunnit lite extra för det, förklarar han. Eftersom vi inte alltid kan prata direkt till medborgarna får vi se till att få ut informationen till media istället.

Finns skillnader mellan länen

På senare år har han fått lära sig mer om Örebro och Värmland för att kunna sköta presskommunikationen även för de länen och han noterar att det finns skillnader.

– Det anmäls fler brott i Örebro jämfört med Dalarna och Värmland, berättar Stefan. I Borlänge och Örebro finns två så kallade prioriterade områden, västra Borlänge och Vivalla. Något sådant finns inte i Värmland. Men när det gäller grova brott så begås det i alla län.

Att rapportera från tre län innebär ibland att det kan bli mycket att göra

– Vi hade en vecka då det var skottlossning i Falun ena dagen, väpnat rån i Örebro dagen efter det, mord i Karlstad den tredje och mordförsök i Dalarna den fjärde. Då var det hektiskt. Men jag kan ju ändå inte prata med fler än en i taget.

Inga nackdelar att informera media och allmänhet

De ständiga påståendena om att polisen ”mörkar” information när brott begås är något han hela tiden arbetar mot.

– Jag vill inte att vi ska bli betraktade så. När man inte kan uttala sig kan man ändå förklara varför man inte kan det. Som gammal kommissarie kan jag också berätta om hur utredningar brukar gå tillväga eller vad nästa steg kan vara och så vidare. Jag kan inte se att det finns några nackdelar i att vi delar med oss av så mycket som det går.

Stefan Dangardts önskan inför 2018

– Jag skulle vilja att stämningen och debattklimatet inom polisen vänder. Att det kan kännas som det finns lite framtidstro inom ramen för den nya organisationen. Just nu känns det som att vi är inne i en negativ sprial som vi måste vända.

– För egen del hoppas jag få vara frisk och fortsätta vara deltidspensionär. Nästa år blir jag egentligen pensionär men jag stannar gärna några år extra bara för att det är så roligt!

Vad är Publikfavoriter 2017?

SVT Örebro har valt ut tio personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i händelser under 2017 som fått stort genomslag.

Det kan röra sig om nyhetshändelser som pågått under längre tid eller bara en artikel.

Det alla har gemensamt är att de fått stor uppmärksamhet av dig som läst, ibland positiv ibland kritsk, i form av kommentarer, likes eller mail till redaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Publikfavoriter 2017

Mer i ämnet