Stenbrott blev utomhusarena

Publicerad

I helgen var det premiär för Hällabrottets svar på det nedlagda kalkstensbrottet Dalhalla utanför Rättvik. Det är Gustav Mattssons stenbrott öster om Kumla som har fått liv igen.

Cumvox, Vioxå och Hörkens kyrkokör framförde en blandning av två gotländska kördramer Volund och Utlottningen som vävs samman till en enhet. Förutom de cirka 80 körmedlemmarna medverkade också tre musiker och en recitatör.

Testade akustiken

Brottet är väl lämpat för den här typen av konserter eftersom akustiken är bra och underlaget jämnt. Det behövs inga justeringar för att stolar och scen ska stå stadigt.

Gudrun Åstrand kulturchef Kumla kommun Foto: Anders Nord / SVT

– Körledaren Ida Blomqvist har varit här och testat akustiken innan vi bestämde att det här skulle bli av, säger Gertrud Åstrand som är chef för kulturavdelningen i Kumla.

Hoppas på fler evenemang

Det var första gången som det gamla stenbrottet omvandlades till en utomhusarena och Gertrud är öppen för framtida musikaliska upplevelser.

– Vi har fått väldigt många positiva kommentarer och uppskattningar att vi använde ett nytt område i vår kommun så blir det här bra kan vi säkert komma igen, säger Gertrud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer