Varje måndag och onsdag träffas de i Stadsparken i Örebro för att sticka och samtala. Hör om initiativet i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Stickningar och samtal värmer i vårkylan

Uppdaterad
Publicerad

I Stadsparken i Örebro samlas ett gäng hantverkssugna kvinnor några gånger i veckan – om vädret så tillåter – för att sticka och umgås.

– Vi kan ju inte träffas på café som tidigare på grund av coronan, säger Margareta Sveland, en av initiativtagarna.

Denna onsdag är det på gränsen. Natten har bjudit på frost och vårsolens strålar letar sig bara då och då genom molnen. Temperaturen är runt tio grader.

– Men det var finare i morse, säger Margareta.

Coronaviruset i Örebro län

De trotsar kylan för att på medhavda sittetyg av diverse slag skapa värmande plagg.

Varierande samtalsämnen

Som fond hörs Stureskolans elever stoja glatt och bekymmerslöst i bakgrunden. Garntrådar löper upp ur tygpåsar och blir till värmande samband.

Äppelträdens blommor har klarat nattens kyla. Samtal pågår mellan varven. Det divideras om hemtjänst, dagens antal dödsfall och Tegnell.

– Det var ju en kille som tatuerat in honom på armen, säger någon.

– Vem?

– Anders Tegnell!

Monica Barrdunge, Helena Tivemark, Lena Canneryd, Ia Ericson Kristina Klingberg och Margareta Sveland trotsar vårkylan och möts på behörigt avstånd.

Social samvaro

Det rekommenderade avståndet är hållet. Ger bra träning av lungkapaciteten när ordet utan särskild styrning fördelas i den stora cirkeln.

Det utbyts stickningstips, saknas barnbarn, fnissas åt samhällsfenomen och tas upp djupaste allvar.

– När man får höra av en vän att det största som hänt en dag är att hon har bytt fåtölj, då är det inte roligt, säger Margareta.

Hör mer om initiativet i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet