Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens-Mikael Larsson (EPOK), ordförande kyrkorådet, förklarar varför de agerat som de gjort. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT

Domkapitlet utreder kyrkans beslut – 405 000 kronor till tidigare anställd

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på juni beslutade Nora kyrka att betala kompensation till en tidigare anställd om drygt 400 000 kronor, en begäran som facket för den berörda inte skriftligt stod bakom. Efter överklagan ska nu Västerås stifts domkapitel pröva beslutet och därmed har utbetalningen stoppats.

– Jag välkomnar att Domkapitlet utreder frågan, säger Jens-Mikael Larsson (EPOK), ordförande kyrkorådet.

Det har länge varit oenigheter i Nora kyrka, bland annat har man haft fem ärenden hos Arbetsmiljöverket sedan 2016. Under fjolårets kyrkoval gick nybildade EPOK, En politisk obunden kyrka, till val med löftet om att förbättra arbetsmiljön och vann.

Går emot juridisk rekommendation

En händelse som flera vittnar om ska ha splittrat kyrkan handlar om ett avsked i slutet av 2020, vilket följdes av fackliga förhandlingar – utan överenskommelse. Frågan om individens avsked gick även EPOK till val med.

I juni 2022 skickade den tidigare anställde själv in ett krav om kompensation, utan uppbackning av facket. Personen krävde tre månadslöner inklusive tillägg för obekväma arbetstider, samt ett ideellt skadestånd för kränkning och olägenheter vid avskedandet.

En rådgivande jurist deltog på det beslutsfattande mötet och ska enligt uppgifter till SVT ha rekommenderat att inte betala ut pengarna.

– Samma jurist var del av förhandlingar som föregick detta avsked. Det är ett ärende som vi avgör själva i församlingen, säger Jens-Mikael.

Oppositionen: Ångrar mig nu

Oppositionen, bestående av Socialdemokraterna och POSK, röstade för att pengarna om utebliven lön skulle utbetalas men röstade emot skadeståndet.

Marita Eckerrot (POSK) ångrar nu sitt beslut att godkänna kompensationen för lön.

– Jag tycker inte att det ska utbetalas några pengar, absolut inte.

Domkapitlet avgör: ”Inga lämplighetsbedömningar”

Det har inkommit begäran om beslutsprövning till Västerås stifts domkapitel, vilket är ett tillsynsorgan överordnad Nora kyrka. Domkapitlet ska nu pröva beslutet.

– Domkapitlet gör inga lämplighetsbedömningar avseende beslut tagna i församlingar. Det som kan prövas är om ett beslut har fattats i rätt ordning, eller om det beslutande organet har överskridit sina befogenheter eller i övrigt beslutat i strid med kyrkoordningen eller andra tillämpliga rättsregler, säger Niklas Barke, jurist Svenska kyrkan.

Det gäller kompensationen:

  • Tre månadslöner, inklusive OB-tillägg: 125 580 kronor.
  • Ideellt skadestånd, för olägenheter och kränkning vid avskedet: 280 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.