Domkapitlet stoppar Nora kyrkas beslut. Foto: Leonora Toplica/SVT

Domkapitlet: Stoppar kyrkorådets beslut

Uppdaterad
Publicerad

Nora kyrkas beslut om att betala kompensation till en tidigare anställd har nu avgjorts av Västerås stifts domkapitel, som beslutat att häva kyrkorådets beslut.

SVT Örebro har tidigare rapporterat om att det länge varit oenigheter i Nora kyrka som har påverkat arbetsmiljön. Sedan 2016 har kyrkan haft fem ärenden hos Arbetsmiljöverket.

En händelse som ska ha splittrat kyrkan handlar just om ett avsked gällande en tidigare anställd som skulle ha fått över 400 000 kronor av Nora kyrka i kompensation men där utbetalningen stoppades efter överklagan till Västerås stifts domkapitel.

Nu meddelar domkapitlet att man upphäver kyrkorådets beslut då ”kyrkoordningen medför ett förbud mot gynnande av enskilda utan sakliga skäl”. Enligt domkapitlet anser man inte att det finns sådana sakliga skäl i det som kyrkorådet anfört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.