Lanna, badgruva. Foto: Elvedin Basic/SVT

Stök i Lanna – samarbeten ska förbättra situationen

Uppdaterad
Publicerad

Utspridda sopor, förstörda staket och allmänt stökigt. Så var situationen vid Lanna badgruva under helgen. Nu hoppas kommunen och polisen kunna komma till ordning med läget.

Under de senaste dagarna har kommunen och polisen arbetat med lösningar på hur de kan förbättra situationen vid den kommunala badplatsen vid Lanna badgruva. Kommunen har haft fokus på nedskräpningen.

– Folk plockar inte med sig sitt skräp och när soptunnorna är fulla sprids skräpet överallt. Vi kollar på olika lösningar, bland annat på tömningar även under helgerna, och hoppas få besked snart om hur det blir, säger Håkan Söderman (M), kommunalråd.

Flera olika händelser

Förutom nedskräpning har det även förekommit skadegörelse, bland annat i form av förstörda staket och olämpligt användande av sjöräddningsredskap. Det ska även varit bråk och hotfulla situationer vid badet – något polisen hört, men inte fått några anmälningar om.

– Det florerar många rykten om den typen av händelser och vi vill uppmana folk att anmäla sådant till oss, säger Pär Nylén, inspektör på polisen i Örebro.

Såhär fint har det inte varit på sista tiden till Lanna badgruva. Foto: Elvedin Basic / SVT

Arbetar tillsammans

Polisen hade under onsdagen samtal med nattvandrare om att besöka platsen mer frekvent och även uppsökandeverksamhet från socialtjänst kommer göra besök under helgen.

– Vi tittar på vad som är konkret och hur vi kan gå till väga. Vårt mål är också att visa oss på plats oftare, men det handlar alltid om prioriteringar. I det här vädret händer det mycket, så vi måste alltid avgöra vad som är viktigast, säger Pär Nylén.

”Tråkigt att folk inte sköter sig”

Även på länsbussarna har det förekommit situationer som upplevts som hotfulla, något polisen också är medvetna om och tittar på.

– Badet blir en samlingspunkt på kvällar och helger och lockar både vuxna och ungdomar. Vi ska se vilka olika delar vi kan angripa och om det finns ytterligare aktörer vi kan ta hjälp av, säger Pär Nylén.

– Det är en populär plats, så det är tråkigt att folk inte kan sköta sig, att några förstör för många, säger Håkan Söderman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.