Hör när säkerhetsansvarige Göran Dahlqvist berättar om stölden på lasarettet. ”Vi tror att det är ett beställningsjobb”, säger han. Foto: Anders Nord/SVT

Stölden drabbade inte Karlskogapatienter

Publicerad

Endoskoputrustning för flera miljoner stals från Karlskoga Lasarett. Men det drabbade inte patienterna.

– Vi har lånat utrustning från USÖ nu tills vi får in nya, säger Göran Dahlqvist, försörjningschef.

I sommar har endoskopiutrustning stulits från två sjukhus i Sverige, Karlskoga lasarett och Linköpings universitetssjukhus. Men i Karlskoga påverar inte stölden patienterna.

– Första dagen påverkades åtta patienter, men de fick tider framåt. Nu har vi lånat in endoskop från USÖ. Det är lågsäsong på lasarettet så vi kör på som vanligt, säger Göran Dahlqvist, försörjningschef vid lasarettet.

LÄS MER: Miljonstöld på lasarettet i Karlskoga

Tänker kring säkerheten

Men stölden har däremot påverkat hur lasarettet tänker kring säkerheten.

– Vi håller på att tänka över det här och ska se över hur vi ska larma utrustningen när vi fått in nya endoskop. Vi tänker till kring de här frågorna i samarbete med Lindesberg och USÖ, säger Göran Dahlqvist.

Fjorton endoskop, utrustning som används för invärtes undersökningar, har stulits från lasarettet. Endoskopen är värda ungefär 300.000 kronor styck. Foto: Anders Nord/SVT

”Förmodligen åkt utomlands”

Innan stölden för tre veckor sedan hade Göran Dahlqvist aldrig hört talas om endoskopstölder.

– Efteråt fick jag höra om en liknande stöld i Norrtelje. Jag har ingen aning om vad de används till, men jag har svårt att tro att de har användning för dem i Sverige. De har med största sannolikhet åkt utomlands, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.