Hushållspapper i toaletten orsakar stopp i ledningssystemet och i pumpstationerna. Foto: TT

Kommunen larmar om stopp i avlopp: ”Allt fler använder hushållspapper när toalettpappret tar slut”

Uppdaterad
Publicerad

Reningsverket i Örebro ser en ökad användning av hushållspapper i dessa coronatider och uppmanar nu örebroarna att inte spola ner hushållspapper i toaletten.

Enligt miljöingenjör Helena Hasselquist på Reningsverket i Örebro kommun vittnar flera butiker om att toalettpappret varit tillfälligt slut. Detta orsakar problem i det kommunala avloppet.

– Vi ser att allt fler använder hushållspapper då istället. Det är mycket mer hushållspapper och våtservetter än vanligt, både i våra större och mindre verk, säger Helena Hasselquist.

Coronaviruset i Örebro län

Stopp vid avloppsreningsverk

Hushållspapper och våtservetter löses inte upp på samma sätt som toalettpapper utan klumpar ihop sig. Det orsakar stopp och översvämningar i ledningsnätet, fastigheter och pumpstationer. Redan nu har det varit stopp på flera ställen.

– Bland annat var det stopp förra veckan i Garphyttans reningsverk och även i Skebäck är det problem, säger Helena Hasselquist.

Längre åtgärdstid

I och med att det råder en högre sjukfrånvaro även på Tekniska förvaltningen i coronatider kan stoppen inte heller åtgärdas lika snabbt.

– Vi måste hushålla med personal och blir det fler stopp kan vi inte fixa det lika snabbt. Så snälla, spola inte ner hushållspapper eller våtservetter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet