Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
13 barn i Hidinge/Lanna kommer behöva ta sig nästan en mil enkel resa till sin förskola – inte okej, enligt oppositionsrådet Caroline Elfors (M) samtidigt som barn- och utbildningsnämndens ordförande Bert Falk (S) menar att lösningen är tillfällig. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Stor efterfrågan på förskoleplatser i Lekeberg

Uppdaterad
Publicerad

Området Hidinge/Lanna i Lekebergs kommun har de senaste åren haft en stor inflyttning. Det är främst barnfamiljer som flyttat in och många av dem vill ha plats för barnen på närliggande förskolor. Men kommunen kan inte leva upp till önskemålen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Lekeberg, Berth Falk (S) fick nyligen en fråga. Moderaterna ville ha svar på följande: Hur har man tänkt lösa det faktum att 13 barn av de 32 som sökt förskoleplats i Hidinge/Lanna inför vårterminens start hänvisas till andra förskolor i kommunen.

– En grund i kommunal service är ju förskolaplatser till barn, och vi har vetat länge att det är just barnfamiljer som flyttar till Hidinge/Lanna, säger Caroline Elfors (M), oppositionsråd.

Hon tycker att expansionen i området med nya bostäder under kort tid inte gått hand i hand med anpassningen av kommunens åtaganden.

Finns en plan

Nämndordföranden menar dock att det inte råder någon generell platsbrist i kommunen. Man har tagit hänsyn till Statistiska centralbyråns underlag när det kommer till lokalförsörjning, och säger att det finns en plan både på kort och lång sikt.

– Vi har inte känt till att kön skulle bli så här lång. Det får vi ju reda på först när föräldrarna anmäler sina barn, säger Berth Falk (S).

Platser finns, men inte nära

Under våren kommer de 13 barn som ännu inte fått plats i Hidinge/Lanna vara i förskolan Skattkistans lokaler i centrala Fjugesta. Här kommer även fem barn som sökt plats senare under våren få börja.

– På sikt är inte det en bra lösning, men det är den lösning vi har just nu i kommunen. Det är under en kortare period under vårterminen. Under sommaren kommer det släppa femtio barn på de förskolor vi har i Hidinge/Lanna, säger Berth Falk.

Hör vilken lösning Moderaterna skulle vilja ha istället i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer