Oro och rykten när ”Örebromannen” Niklas Eliasson släpps

Publicerad

Idag blev den serievåldtäktsdömda Niklas Eliasson villkorligt frigiven. Nu ska han bevakas av frivården för att inte begå nya brott.
– Det görs alltid noggranna riskbedömningar, säger Mattias Hedengren, frivårdschef.

2011 dömdes Örebromannen för 14 fall av grova våldtäkter och överfall i Örebro. Tillsammans med Hagamannen benämns han ofta som Sveriges värsta sexualbrottsling någonsin.

Niklas Eliasson har varit frihetsberövad i åtta år och fick under torsdagen därför sin villkorliga frigivning. Anledningen är att underlätta övergången tillbaka till samhället.

– Det finns flera fördelar med den villkorliga frigivningen. Generellt sätt kan man säga att det vi gör är att försöka rusta de här personerna för ett liv utan kriminalitet, säger Mattias Hedengren som är frivårdschef i Örebro och Värmlands län.

Noggranna riskbedömningar

Under hela övervakningsperioden kommer Eliasson gå på samtal med en frivårdsinspektör. Men det finns fler åtgärder att vidta, bland annat olika behandlingsprogram.

– Det görs alltid noggranna riskbedömningar, och sedan försöker vi arbeta med de behov som finns, säger Mattias Hedengren.

Hemlig adress

Var Eliasson kommer bosätta sig är oklart eftersom han försetts med både hemlig adress och skyddad identitet, något som även möjliggör ett namnbyte.

SVT Nyheter har varit kontakt med flera personer som inte vågar gå ut om kvällarna eftersom det florerar rykten om att Örebromannen, redan under permissionstiden, ska ha setts på både mataffärer och nattklubbar runt om i Örebro.

Osannolikt att han varit på krogen

Men enligt Johan Hedengren råder ofta obligatorisk nykterhet under permissionerna.

– Att någon skulle ha beviljats permission för att gå på krogen bedömer jag som osannolikt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.