Ny utställning i Wadköping. Foto: Thomas Wedin/SVT

Nu blir Wadköpings nya invånare en del av historien

Uppdaterad
Publicerad

En ny utomhusutställning i Wadköping i Örebro invigs den 1 oktober. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har tagit bilderna med vilka man vill berätta om personer som levt och verkat i de olika byggnaderna.

För att berätta spännande historier om de människor som verkat i de byggnader man kan se i Wadköping så har man skapat en utomhusutställning med bilder tagna av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

– Jag vet att hon har ett historiskt intresse och det speglar sig i hennes bilder, berättar Maria Gustafsson enhetschef Wadköping/Karlslund.

Dåtid och nutid

Genom femton skyltar som är placerade vid olika byggnader får besökaren lära känna några av människorna som levde där innan husen flyttades till Wadköping.

Ett av de femton foton av Elisabeth Ohlson Wallin som man kan hitta i Wadköping. Den här skildrar en av Erikagårdens tidigare invånare. Foto: SVT

De flesta skyltar är dubbelsidiga för man vill koppla ihop dåtid med nutid och även visa vilka som är verksamma i byggnaderna idag.

Keramikern Margita Rosén är den som håller till i Erikagården idag. Foto: SVT

Bilderna är i naturlig storlek och har information på svenska och engelska. Men Maria Gustafsson vill öka tillgängligheten. En möjlighet kan vara med en app i mobilen.

– Vi vill i en förlängning kunna ge översättningar på andra språk, talad och teckentolkad information. Och kanske fördjupad information för det finns väldigt många spännande historier om dessa människor.

Bra initiativ

Några som tog en höstpromenad i Wadköping uppskattar initiativet.

Curt Fröberg och Kenneth Löfgren gillar idén med den nya utomhusutställningen i Wadköping. Foto: Monika Bruhn/SVT

– Det är trevligt att det kommit nyheter i Wadköping, menar Curt Fröberg, och det är bra med upplysningarna på skyltarna.

Han får medhåll av Kenneth Löfgren.

– Och just att det är kopplat till människor som bott i huset ger mer av den historiska karaktären.

För att utställningen ska vara tillgänglig hela året kommer skyltarna ha belysning, berättar Maria Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.