Regeringens mål var att alla trygghetslarm skulle vara digitala vid 2016 års slut, men fortfarande är endast två tredjedelar av larmen digitala. Foto: Arkivbild/Bertil Ericson/TT

Digitalisering av trygghetslarm långsammare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Bara två tredjedelar av trygghetslarmen i Sverige är digitala, trots regeringens mål att alla skulle vara det årsskiftet mellan 2016 och 2017. I Örebro län är spridningen stor, från endast digitala – till endast analoga.

– Det är en risk för de äldres hälsa, säger Dick Lindberg, utredare vid Socialstyrelsen.

I Örebro län är det stora skillnader mellan kommunerna, där vissa uppdaterat hela systemet till digitala larm och andra inte alls. Det visar Socialstyrelsens senaste siffror, som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

LÄS MER: Kommuner väljer mobilnät för äldres larm

Signalerna faller bort

– Anledningen till att man ska gå över till digitala trygghetslarm är att nästan alla kommunikationsnät i dagens läge är digitala. Då fungerar inte de tonbaserade signalerna från de analoga larmen som de ska och det kan bli bortfall, säger Dick Lindberg, utredare vid Socialstyrelsen.

Enligt en uppskattning som gjorts av Telia faller ca 20% av alla analoga signaler bort från de digitala näten.

– Det blir helt enkelt en risk för de äldres hälsa.

Örebro något över rikssnittet

De kommuner som fullt digitaliserat larmen är Askersund, Kumla, Lekeberg och Örebro, medan Hallsbergs kommun fortfarande endast har analoga larm i bruk.

Totalt i länet finns 6.835 larm, borträknat Lindesbergs kommun som inte lämnat in uppgifterna. Av dem är sammanlagt 76,2 procent digitala, vilket, trots skillnaderna, placerar Örebro län något över rikssnittet.

Anledningen till att larmen byts ut är att öka säkerheten och tryggheten.

– Många av dem som har larm bor hemma och är beroende av den här hjälpen. De är äldre och kan vara dåliga och ramla. Sedan kommer de inte upp.

Andel digitala trygghetslarm – kommun för kommun:

Askersund – 100 %

Kumla – 100 %

Lekeberg – 100 %

Örebro – 100 %

Degerfors – 71,4 %

Karlskoga – 54,0 %

Hällefors – 41,2 %

Laxå – 24,9 %

Ljusnarsberg – 24,2 %

Nora – 1,0 %

Hallsberg – 0,0 %

Lindesbergs kommun har inte svarat på undersökningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.