I Örebro län är nästan alla digitala trygghetslarm anslutna till det mobila nätet. Foto: TT

Kommuner väljer osäkrare mobilnät för äldres larm

Uppdaterad
Publicerad

94 procent av alla digitala trygghetslarm för äldre ansluts via mobilnät, trots att det är osäkrare än fast bredband. Det visar siffror från Socialstyrelsen, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– De mobila näten kan vara svajiga, vilket ger en osäkerhet i kommunikationen. Är det hög belastning på det mobila nätet kommer man inte fram. Fibernäten är säkrare, stabilare och snabbare, säger Dick Lindberg, utredare på Socialstyrelsen.

Fler ansluter sig till fiber

I Örebro län är nästan alla digitala trygghetslarm anslutna till det mobila nätet. Enligt Socialstyrelsens siffror är endast 19 av 5207 digitala trygghetslarme anslutna till fast bredband i Örebro län.

LÄS MER: Trygghetslarmen digitaliseras långsammare än väntat

I Ljusnarsbergs kommun har man anslutit en del av trygghetslarmen till bredband.

– Vi försöker hitta den säkraste lösningen för de äldre och använder bredbandsanslutning då det finns tillgängligt. Och det är fler och fler bostäder som ansluter sig till fiber idag.

Mobilnätet vanligast

234 kommuner svarade på Socialstyrelsens enkätundersökning om trygghetslarm i januari i år. Bara i fyra kommuner, bland annat Arboga, var alla digitala larm anslutna via fast bredband. De flesta kommunerna väljer istället mobilnät.

– Det handlar till stor del om att det är billigare. Det är också enklare att installera och hantera larmen via mobil uppkoppling. Ska man installera fiberanslutning är det dyrare och mer komplicerat, säger Dick Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.