Djurägare kallade till möte för att diskutera veterinärsbristen i länet. Foto: Per Groth/TT

Djurägare höll möte om veterinärbrist

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal personer samlades för att diskutera veterinärbristen i länet. Mötet, som hölls i Askersund igår kväll, fungerade som en sammankomst mellan de lokala djurägarna och distriktsveterinärernas divisionsledning.

Veterinärbrist har gjort att distriktsveterinärerna i länet tvingas samarbeta. Men enligt Annika Karlsson, lantbrukare i Rönneshytta, fungerar inte den nya lösningen.

– Flera djurägare har blivit drabbade och samarbetet fungerar inte. Veterinärerna kommer inte fram i tid.

Läs mer: Sjuka hästar och kor får vänta – ilska över veterinärbrist

Gick miste om två kalvar

För att få bukt på problemet kallade djurägarna tidigare i veckan till ett möte. Mötet om veterinärsbristen ägde rum i Askersund i går kväll och bland deltagarna fanns lokala djurägare och representanter från både LRF och distriktsveterinärerna. Ett 50-tal personer närvarade på mötet.

– En av djurägarna berättade om en tvillingfödsel där man gått miste om båda kalvarna för att veterinären inte kommit fram i tid. Kommunikationen har inte fungerat helt enkelt, säger Annika Karlsson.

Läs mer: Oklar veterinärslösning oroar lantbrukare

Djurägare hoppas på bakjour

På mötet diskuterades även möjligheten att införa en bakjour som kunde rycka in då distriktsveterinärernas jour är ute på uppdrag, för att minska risken för att veterinärerna inte kommer fram i tid. Ett av förslagen var att ta hjälp från privata veterinärer.

– Just nu har vi en veterinärjour, men blir den personen upptagen så finns det ingen bakjour, säger Annika Karlsson.

– Jag hoppas man tar åt sig av den här kritiken. Och att distriktet lyssnar på oss och på sin personal. Det är också viktigt att djurägarna är snabba på att berätta och anmäla då det inte fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.