– Barn ska få möjlighet att ha en sommar där man träffar vänner, det är grunden i det hela, säger Bo Hägglöf som är kollosamordnare i Västerås.
Nya familje- och samhällsstrukturer, ensamstående föräldrar och kraven på arbetsmarknaden gör att många barn behöver något extra på sommaren.
– Om man går riktigt långt tillbaka historiskt så var koloni mycket för barn som hade det fattigt om man säger så men idag kan man ju vara fattig på andra sätt än på kläder och mat, säger Bo Hägglöf.
Större delen av platserna, 70 procent, fördelas enbart efter principen hälften killar hälften tjejer och efter ålder. Men resten går till barn som kanske mer än andra behöver fylla på med något positivt.
– Det finns barn som har haft det tufft ute på sin egen skola, kanske inte har så mycket vänner och här har de chansen att träffa nya vänner och nya bekantskaper.
Västerås kommun har 360 platser varav 90 är dagkollo utan övernattning. I Örebro driver KFUM kommunens verksamhet med 438 platser plus 50 för särskolebarn.
– Det är ju någonting som hör sommaren till det här med bad och lek och träffa kompisar och få koppla av från skolan.