Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manifestationen flyttades till Nygatan nära centrum i Örebro. Foto: Leonora Toplica / SVT

Stram Kurs genomförde manifestation i centrala Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen genomförde Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram Kurs, sin tredje demonstration i Örebro. Precis som vid de två tidigare tillfällena genomfördes det hela under lugna former och stor polisbevakning.

Rasmus Paludan hade önskat att få hålla två demonstrationer i Örebro, en i bostadsområdet Vivalla och en i Oxhagen. Polisen valde dock återigen att flytta platsen med hänvisning till säkerhet och ordning.

Vid de två tidigare tillfällena har manifestationerna hållits på industriområdet Aspholmen men denna gång blev det en betydligt mer centrala Nygatan i Örebro. Som mest fanns ett 60-tal åhörare på plats men ihållande regn gjorde att skaran tunnades ut snabbt.

Våldsamt upplopp i Örebro

Innan Rasmus Paludan kom till Örebro genomförde han en demonstration i Karlstad – också den blev väldigt lugn.

Under påskhelgen 2022 hade Rasmus Paludan tillstånd att demonstrera i Sveaparken i Örebro. Den sammankomsten slutade dock i våldsamt upplopp innan han dök upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet