Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur poliserna mådde efter upploppet i Örebro. Foto: Leonora Toplica/SVT

Hälften av poliserna uppgav psykiska besvär efter upploppet i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Flera poliser skadades i samband med det våldsamma upploppet i Sveaparken under långfredagen i våras. Enligt förundersökningsprotokollet har även 64 poliser fått psykiska besvär och flera har sjukskrivits.

– Folk mår ju inte bra, säger Erik Hiding, ordförande för Polisförbundet i region Bergslagen.

Det var under långfredagen, när den högerextrema politikern Rasmus Paludan skulle besöka Örebro för att bränna koranen, som det uppstod ett våldsamt upplopp på Sveaparken.

Upploppet ledde till att flera privatpersoner och poliser skadades. Enligt förundersökningsprotokollet har man skickat ut ett frågeformulär till de 135 poliser som deltog vid insatsen i Sveaparken. 50 poliser fick uppsöka vård för fysiska skador och bland dessa skador fanns det blåmärken, muskel/ledskador, frakturer, hjärnskakning och andra skador som till exempel tandskador. Här är några utdrag från insamlade uppgifter:

Våldsamt upplopp i Örebro
  • ”Tandskador, sprickor i 4 tänder i överkäken. Framtanden näst intill helt död.”  
  • ”Krosskada vänster pekfinger”  
  • ”Ambulanspersonal undersökte mitt öga på plats och fick bort glaset direkt med hjälp av ögondropp.”

Nästan  hälften vittnar om psykiska besvär

Åtta poliser ska ha blivit sjukskrivna efter upploppet.

– Initialt hade vi ganska många sjukskrivningar, dels på grund av fysiska besvär men också för psykiska och mentala besvär. Det är mycket tankar och oro, då det var många poliser som fruktade för sitt liv, säger Erik Hiding, ordförande för Polisförbundet i region Bergslagen.

Totalt uppgav 64 poliser, alltså knappt hälften av de deltagande poliserna i Sveparken, att de haft psykiska besvär i form av sömnsvårigheter, oro/ångest och svårt att äta.

Vill utreda vidare

Enligt facket har man på nationell nivå drivit frågan om en utredning av händelseförloppet.

– Det finns alltid en risk att det kan eskalera och det är en avvägning vi måste göra och den gör vi dagligen. Men vi måste också få utrymmet och möjligheterna att ha de verktygen att kunna göra det valet, säger Erik Hiding.

I klippet ovan hör du hur poliserna har drabbats efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet