Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken. Totalt är nu 15 personer frihetsberövade och misstänkta för brott i samband med upploppet. Foto: Leonora Toplica/SVT

Utredning om polisskott i Sveaparken läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen sköt flera varningsskott samband med upploppet i Sveaparken i påskas. Nu läggs utredningen om tjänstefel ner. Åklagaren anser att det rörde sig om nödvärn.

När en polis avlossar sitt tjänstevapen utreder särskilda åklagarkammaren om polisen gjort något fel. Nu har åklagaren i fallet kommit fram till att polisen inte begått något tjänstefel under upploppet i Sveaparken.

– De har haft rätt att försvara sig själv och sina kroppar, så allvarligt var angreppet, säger Per Nichols, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Våldsamt upplopp i Örebro

I en handling framgår det att polisen sköt ett antal varningsskott i luften. Det skedde i samband med att polisen beslutade att upplösa den allmänna sammankomsten i Sveaparken.

Det framgår också att poliserna utsatts för omfattande stenkastning, att de kände sig mycket trängda och att de fruktat för sina liv.

Enligt åklagaren handlar varningskotten om nödvärn.

– Det våld som riktats mot polisen i det här fallet har varit så allvarligt att de har rätt att försvara sig i nödvärn. Jag har bedömt att det förelegat en nödvärnsrätt, de har rätt att värja sig från att själva bli angripna med dödligt våld, säger Per Nichols.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet