Blodig polishjälm efter upploppen. Foto: Polisen

Polisen i rätten: ”Övertygad om att jag skulle bli ihjältrampad”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen hördes de två första målsägande poliserna, där åtal om våld mot tjänsteman väckts. Under fredagen hördes den tredje, ett inspelat och känslomässigt förhör för målsägande.

Polisen som vittnade var påtagligt känslosam när hen återberättade sina upplevelser. Polisen berättade specifikt om en situation där hen tillsammans med kollegor försökte lämna en trängd situation med polisbuss, men misslyckades på grund av sabotage under bussen.

Hen beskriver att folkmassan kom närmre. Varningsskott togs till utan tillräcklig effekt, enligt målsägande polis. Nödvärn togs sedan till när en, enligt hens beskrivning, aggressiv man närmade sig med sten. Polisen uppger att hen sköt framför fötterna på mannen.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Skitläskigt, jag var jätterädd. Jag var helt övertygad om att jag skulle bli ihjälstampad om jag skulle ramla eller liknande, säger polisen.

Antal skadade poliser

Av de 135 poliser som befann sig på plats i Sveaparken under upploppen, har 131 av dem besvarat ett frågeformulär – som är en del av förundersökningen. Totalt 71 poliser uppgav sig fysiskt skadade i form av blåmärken eller rodnader till följd av upploppen. Vidare uppgav 64 poliser sig fått psykiska besvär efter upploppen.

Som mest uppskattades det varit 1000 personer totalt i Sveaparken under upploppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet