Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Helena Yohannes Magnusson om stämningen från rättegångsdagen. Foto: SVT

Första rättegångsdagen: ”Allvarsam stämning”

Uppdaterad
Publicerad

Den första rättegångsdagen för de fyra män som åtalas i samband med påskupploppet i Örebro, är på sluttampen. SVT Nyheter Örebro var på plats och stämningen i rättegångssalen har varit lugn och allvarsam.

Under rättegångens första dag framkom att flera av de åtalade männen medger delar av anklagelserna som riktats mot dem, till skillnad mot ställningstaganden i tidigare förhör.

Bevisningen

Chefsåklagaren, Per Erik Rinsell, har under dagen lagt fram den huvudsakliga bevisningen, vilken främst består av omfattande videomaterial från polis, allmänhet och media men också mobilpositioneringar, sms, beslagtagna tillhörigheter och samtalshistorik.

Våldsamt upplopp i Örebro

Målsägande: ”Stor sorg”

Två av männen åtalas även skäligen misstänka för våld mot tjänsteman, alternativt försök till våld mot tjänsteman, där tre poliser är målsägande. Två av de målsägande vittnade under rättegångsdagen. De förklarade hur upploppen påverkat dem både psykiskt och fysiskt.

– Stor sorg att det kunnat bli såhär, sa en av dem.

De åtalade var under vittnesmålen allvarsamma och sammanbitna.

I klippet: Hör åklagaren om varför han anser att endast tre av de fyra männen bör utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet