Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Helena Yohannes Magnusson om stämningen från rättegångsdagen. Foto: SVT

Fyra åtalade för grovt blåljussabotage – idag börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot de fyra män som står åtalade för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, efter det våldsamma upploppet i Sveaparken under påskhelgen i Örebro. Två av männen åtalas även för våld mot tjänsteman.

Totalt har femton personer frihetsberövats efter upploppen i Sveaparken, som skedde i samband med Rasmus Paludans inplanerade demonstration och eventuella koranbränning. För fyra av dem påbörjas idag den rättegång som förväntas pågå till och med måndag.

Våldsamt upplopp i andra hand

Samtliga fyra män åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp.

Våldsamt upplopp i Örebro

Inför rättegången hade samtliga åtalade nekat till brott, men medgett delar av händelseförloppen i förhör. För tre av männen yrkar åklagare på utvisning och förbud att återvända.

Här är de åtalade

Man, 22 år: På sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp. Skäligen misstänkt för våld mot tjänsteman, alternativt försök till våld mot tjänsteman – åtalas i ett fall. Ej talan om utvisning.

Man, 20 år: På sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp Skäligen misstänkt för våld mot tjänsteman, alternativt försök till våld mot tjänsteman – åtalas i två fall. Talan om utvisning.

Man, 29 år: På sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp. Talan om utvisning.

Man, 22 år: På sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp. Talan om utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet