Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor del av bevismaterialet består av videomaterial bland annat från polisens egna body cam. Per-Erik Rinsell, chefsåklagare, berättar mer fallet. Foto: SVT/Polisen

Första åtalet efter upploppet i Sveaparken – fyra män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män i åldrarna 20-30 år åtalas för grovt sabotage mot blåsljusverksamhet i samband med efter upploppet i Örebro under påsken. Snart två månader efter händelsen kommer nu det första åtalet i målet kring händelserna i Sveaparken på långfredagen.

De fyra männen har varit häktade sedan den 2 maj i år. De är alla hemmahörande i Örebro.

– Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell som är förundersökningsledare.

Våldsamt upplopp i Örebro

Männen medger att de befunnit sig på plats i Sveaparken under långfredagen och att de till viss del har deltagit i upploppet.

Alla fyra nekar dock till brottet de misstänks för.

Riskerar långa fängelsestraff

Bevismaterialet består bland annat i flera filmer och bilder. Om männen döms riskerar de fängelsestraff mellan 2 år upp till livstid.

Hittills har elva personer frihetsberövats för delaktighet i upploppet. Senare i juni väntas nya åtal mot fyra män som just nu är häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet