Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när polisen Caroline berättar om upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen. Den 27 juni dömdes fyra män som deltog i kravallerna till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Foto: SVT

Blåljuslagen sätts på prov efter påskupploppen – åklagaren tror på fällande domar

Uppdaterad
Publicerad

Carolines hjälm slets sönder av stenkastningen och flera kollegor skadades – nu hoppas hon att gärningsmännen döms.

– Jag upplevde att de siktade mot mitt huvud, säger hon.

Efter påskkravallerna sätts lagstiftningen sabotage mot blåljusverksamhet på prov när det gäller våld mot polisen i samband med upplopp.

Lagen har testats i upploppssammanhang tidigare. Bland annat i Göteborg efter upploppen i samband med Black Lives Matter-demonstrationen i juni 2020.

Nära 30 personer åtalades för sabotage mot blåljusverksamhet. Alla friades på den åtalspunkten, men de allra flesta dömdes istället för andra brott, bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. 

Men efter kravallerna i Örebro i samband med Rasmus Paludans planerade koranbränning tror Per-Erik Rinsell, kammarchef vid tingsrätten i Borås, på fällande dom för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Minst 11 personer har häktats misstänkta på den brottsrubriceringen efter upploppet i Sveaparken där Caroline och hennes kollegor blev attackerade.

Åklagaren tror på fällande dom

Per-Erik Rinsell är åklagare i ett mål där fyra personer är misstänkta för att ha kastat stora stenar mot polisen. Han tror på en fällande dom.

Hur skiljer sig situationen i Örebro från demonstrationerna i Göteborg där många friades? 

– Jag påstår att det är var ett mycket mer påtagligt angrepp mot polisverksamheten i Örebro. Det var allvarligt i Göteborg, men Örebrohändelsen är betydligt allvarligare, säger Per-Erik Rinsell och menar att bevisningen är mycket god.

Caroline som träffades av flera stenar tycker det är viktigt att de skyldiga döms.

– Vad får vi annars för samhälle om man kan göra så här mot de som upprätthåller lagen?  

I klippet träffar vi Caroline i Sveaparken i Örebro när hon återvänder för första gången sen upploppen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet