Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens insats i samband med Rasmus Paludans valmöte på Aspholmen blev en av de dyraste som regionen genomfört. Foto: Sami Al-Ansi/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Paludans valmöte på Aspholmen en av polisregionens dyraste insatser någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Ridande poliser, krypskyttar och inlånad vattenkanon. Polisen verkade inte lämna något åt slumpen när Rasmus Paludan återvände till Örebro efter långfredagens upplopp. Nu står det klart att kostnaden för insatsen landade på 2,2 miljoner kronor.

Notan för polisens arbete inför, under och efter Rasmus Paludans valmöte på Aspholmen i Örebro förra fredagen landade alltså på över två miljoner kronor, något som P4 Örebro var först med att rapportera om.

När polisens kommenderingschef Lars Wirén ska jämföra det med någon annan insats i polisregion Bergslagen (där utöver Örebro även Dalarna och Värmland ingår) kommer han endast på en som kostade lika mycket.

– Vad ett valmöte brukar kosta beror på typ av möte och hotbilden. Men den här sammankomsten var dyr i kostnad, det krävdes en stor polisresurs. Vi har haft första maj-demonstration i Dalarna som är åt det här hållet, men fredagens insats tillhör en av de större, säger han.

Har tagit höjd

Enligt Lars Wirén är polisens budget anpassad för större oförutsedda händelser så den stora kostnaden får ingen direkt konsekvens på övrigt polisarbete under budgetåret.

– Skulle det fortsätta med ett extremt läge där det fortsätter vecka efter vecka kan det väl bli så, men det är ingen överraskning att saker händer och att man måste kraftsamla, så det får ingen konsekvens i det korta perspektivet.

Kan det bli så att polisen nekar tillstånd för den här typen av sammankomster på grund av att de kostar för mycket?

– Det känner jag inte till att man har gjort någon gång, grundlagsskyddet väger otroligt tungt. Sen får vi göra en bedömning när en ansökan kommer in och man kan titta på tid och plats för sammankomsten för att balansera det. Utgångspunkten är rätten att uttrycka sina åsikter.

Kunde säkerställa ordningen

Vad tänker du om att notan landade på 2,2 miljoner?

– Mina reflektioner är att jag är otroligt nöjd att det gick bra och att vi kunde säkerställa ordningen, sen kostade det mycket pengar i det här fallet och det är vi fullt medvetna om, säger Lars Wirén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet