Våldsamma scener utspelade sig under långfredagens upplopp i Sveaparken i Örebro. Foto: Leonora Toplica /SVT

Åklagaren yrkar på fängelsestraff och utvisning efter upploppet

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avslutas rättegången för de fyra män som är först ut att åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppet i Sveaparken. Åklagaren yrkar på att straffet hamnar på mitten av straffskalan: mellan åtta och tio års fängelse.

Straffskalan för grovt sabotage mot blåljusverksamhet sträcker sig mellan fängelse i två år och livstid, alternativt tidsbestämt på minst 18 år. Två av männen som deltog i upploppet är även åtalade för våld mot tjänsteman. Chefsåklagaren Per-Erik Rinsell begär att tre av männen ska utvisas.

Chefsåklagaren vill inte specificera yrkandet för de enskilda åtalades strafflängd, mer än att straffet bör ligga i mitten av straffskalan.

– Det är ett synnerligen allvarligt brott som förtjänar ett långt fängelsestraff som i vart fall bör närma sig mitten av straffskalan. Sedan får tingsrätten göra avvägningar för enskilda personer, säger åklagaren Per-Erik Rinsell.

Nu ska advokaterna göra sina slutpläderingar, vilka tidigare berättat för SVT Örebro att de motsätter sig rubriceringen grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet