Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erika Wilhelmsson på Coronahjälpen söker nu nya volontärer som orkar ta över när uppdragen fortsätter att komma in. Foto: SVT / TT

Coronahjälpen tappar volontärer: ”Vi måste hitta nya som orkar”

Uppdaterad
Publicerad
Ända sedan starten i mitten av mars har den ideella stödgruppen Coronahjälpen Örebro sett ett ökat inflöde av uppdrag. Här hjälper man sjuka och personer i riskgrupper med allt från inköp till stödsamtal. Men i takt med att uppdragen blir fler börjar det bli svårt att hitta volontärer till de viktigaste funktionerna.

– I början var det många som ville göra väldigt mycket, berättar Erika Wilhelmsson som startade Coronahjälpen i mitten av mars. Då var det lätt att hitta volontärer och kanske något av nyhetens behag.

Men vartefter tiden har gått har vissa kroknat och fallit ifrån. Idag finns dock en stadig grupp av volontärer som kan hjälpa till att handla, hämta ut medicin och ta på sig praktiska uppdrag.

Tufft uppdrag som tar tid

Värre är det med personer som kan organisera arbetet och också bemanna stödtelefonen.

– Flera av de som hjälpt till har blivit sjuka eller gått i väggen. Det här är ett uppdrag som kan vara tufft och tar en hel del tid.

Många som ringer och vill prata med någon för att de känner sig ensamma eller orolig, vill ofta prata med samma person. Ofta vill personerna prata länge.

Måste finnas till hands

Men det tar även tid att förmedla praktiska uppdrag.

– Den som till exempel tar emot ett samtal om mathandling måste hitta en volontär som kan tänka sig att handla. Sen gäller det att finnas till hands till dess att uppdraget är slutfört och se till att allt går som det är tänkt, säger Erika Wilhelmsson.

Långsiktigt arbete

Erika jobbar själv heltid som barnmorska och har förståelse för att det är svårt att ta på sig volontärjobb utöver det. Samtidigt ökar uppdragen stadigt och behovet av Coronahjälpen är fortfarande stort. Det får Erika att orka vidare.

– När de personer som har ställt upp tidigare hoppar av, då måste vi hitta nya som orkar. Det här är inget som tar slut snart, det är ett långsiktigt arbete.

Mer om Coronahjälpen Örebro

Visa
  • Coronahjälpen Örebro är ett privat initiativ som startades av barnmorskan Erika Wilhelmsson
  • De finns både i sociala medier och på telefon
  • Behöver du hjälp med mathandling eller andra ärenden kan du antingen skriva ett inlägg i gruppen eller ringa hjälpnumret 019-20 71 71
  • Till samma nummer kan du ringa om du känner dig ensam eller orolig och vill prata med någon. Vid behov kan personerna guida dig vidare till personer som är utbildade i samtalsstöd som kurator.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet