Malin Anniko, Örebro universitet Foto: Örebro universitet

Studie: Skolan största orsaken till stress bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Dagens ungdomar är mest stressade över skolan. Men det är den sociala stressen som oftast leder till psykisk ohälsa. Det visar en ny avhandling av psykolog Malin Anniko vid Örebro universitet. 

I avhandlingen har ungdomar i årskurs sju till nio från arton olika skolar runt om i Sverige, bland annat Örebro och Karlskoga, deltagit.

– Jag har fokuserat på ungdomars stress och stressrelaterade ohälsa, och skolstress är en av de faktorer som de rapporterar mest om på gruppnivå. Samtidigt kan vi också se att det är den sociala stressen, alltså stressen kring relationen till vänner och familj samt kärleksrelationer, som leder till psykisk ohälsa över tid, säger psykolog Malin Anniko.

Tjejer mer stressade än killar

Studien har också visat att unga tjejer upplever en högre grad av stress än unga killar – både skolstress och social stress.

– Tjejer rapporterar en högre grad av oro och psykisk ohälsa. Det finns olika teorier kring varför det är såhär, och det är något jag vill titta närmare på längre fram, säger Malin Anniko.

Hon vill dock vara tydlig med att all stress inte är dålig, och att stress inte nödvändigtvis leder till psykisk ohälsa.

– Stress är en naturlig del av vardagen. Många ungdomar växer av utmaningen, men några faller tyvärr igenom och utvecklar psykisk ohälsa.

Testade ny metod för att ta sig ur stressen

En av anledningarna till att vissa utvecklar oro och nedstämdhet kan vara att de fastnar i tankebanor kring det som upplevs stressande. Därför har Malin Anniko i sin studie utvärderat en metod som är framtagen för att förebygga den här typen av beteende.

– Vissa kan fastna i tankeverksamheten kring det som verkar jobbigt istället för att gå vidare till problemlösning för att kunna ta hand om sig själva. Metoden fokuserar på att lära ungdomarna känna igen när de börjar bli stressade och vad de ska göra för att inte fastna i oro och ältande.

Löpande återkoppling

Metoden bygger på ett internetprogram med information och övningar. Ungdomarna har också haft en coach som löpande gett feedback på de övningar som ungdomarna arbetat med.

– Hittills har vi enbart tittat på resultaten före-efter och inomgrupps, som alla sett positiva ut. Men vi behöver kontrollera de här resultaten mot en kontrollgrupp för att se om det är metoden som gett resultat eller något annat. Detta kommer vara fokus under hösten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.