Foto: Weine Ahlstrand/Region Örebro län

Här finns frågorna och svaren om svårigheter att nå vårdcentralerna

Uppdaterad
Publicerad

Flera vårdcentraler i länet bryter mot vårdgarantin. Den säger att den som ringer en vårdcentral ska få kontakt med vården samma dag, men så ligger det alltså inte till. Hur är din upplevelse av kontakten med vården i länet? I dag kan du dessutom ställa frågor till regionen om tillgängligheten inom primärvården.

SVT rapporterade · Svårt att nå vårdcentraler via telefon

Stort tack för alla frågor som kommit in under dagen. Vi avslutar nu chatten och kommer under eftermiddagen publicera en artikel om hur områdeschef Ewa-Lena Sjöberg tänker kring de frågor och funderingar som kommit in. Det har varit ett stort intresse och vi beklagar att alla frågor inte hunnit besvaras. Vänligen, SVT Nyheter Örebro
06.56
Mellan klockan 09 och 13 idag kommer Region Örebro län att svara på frågor om primärvårdens tillgänglighet. Redan nu kan du skriva till oss om dina erfarenheter eller om du har frågor.
09.01
Upplever en ovillja samt hopplöshet vid kontaktförsök med vårdcentralAldrig blivit bemött med sådan nonchalans från en annat serviceyrkeDet måste till mer och bättre fördelade resurser snarast.
Regionen svarar: Hej! Vi beklagar din upplevelse av kontakten med vårdcentralen, så ska det förstås inte vara. Om du har klagomål eller synpunkter kan du kontakta verksamhetschefen på din vårdcentral eller så kan du använda klagomålsfunktionen som finns på https://www.regionorebrolan.se/sv/Halsa-och-vard/Synpunkter-pa-varden/.
09.18
Hej!
Jag har otroligt bra kontakt med vårdcentralen. både genom att jag ringer en även via 1177.se då de kontaktar mig direkt samma dag. Jag har till och med fått tid samma dag hos både läkare och kurator. så jag är supernöjd! fortsätt göra bra jobb Karla Vårdcentral! /Emil
09.27
Hej, jag har ringt till Lillåns VC varje morgon denna vecka och fått svar att det inte finns några lediga telefontider. Hur kan det inte finnas någon ledig tid klockan 07:05 under en hel vecka?
Regionen svarar: Hej! Tack för din fråga. Antal telefontider påverkas av bemanningen för dagen. Prova gärna att ringa lite senare, då det kan tillkomma tider när vårdcentralen vet om det kommer att vara full bemanning eller om det uppstått sjukfrånvaro, vård av barn mm. När det gäller just Lillåns vårdcentral har de under en tid haft vakanser och vi arbetar för att anställa ny personal. Prova gärna att besöka deras drop in mottagning eller att ta kontakt via e-tjänsterna på 1177.se.
09.30
Vissa vårdcentraler klarar ju detta galant. Utnyttjar ni deras erfarenheter i hur de har löst frågan eller får alla uppfinna hjulet själva?
Regionen svarar: Ja, vi delar med oss av erfarenheter och lär oss av varandra om exempelvis schemaläggning och hur vi kombinerar telefontillgänglighet med drop in-mottagning och övrig verksamhet.
09.33
Jag har erfarenhet av Karla sjukgymnastik där jag fick en tid samma dag som jag blev uppringd. Överallt är trycket hårt, men jag tror att bemanningen måste öka för att klara vårdgarantin.
09.39
Man vet inte längre vem Vården är till för! Ringer man Vårdcentralen är alla telefontider slut och det kan man förstå ibland men det här upprepar sig dag efter dag. Går man ner till Vårdcentralen för att få en tid eller framföra sitt ärende möts man bara av personal som säger att man ska ringa och beställa tid. Sedan om man är akut sjuk orkar man inte sitta på en stol på akuten i 10 - 12 timmar. Ingen verkar bry sig om något längre!
Regionen svarar: Jag beklagar att du upplever det så. Alla vårdcentraler erbjuder drop in-mottagning för nytillkomna akuta besvär. Efter kl. 17.00 vardagar samt på helgen finns jourvårdcentralen öppen. Tyvärr räcker inte alltid resurserna till och då prioriteras de mest sjuka.
09.45
Hej! jag är så nöjd med Karla sjukgymnastik. Jag har artros i båda knän och fått träffa karlas sjukgymnaster flera gånger. Jag har fått telefontid och fått tid samma dag.
09.47
Varför stängs inte telefonbandet av att det ej finns några lediga tider efter att VC stängt? Kan t.e.x låta så här istället: VC stänger kl ??? Återkom i morgon kl ??? Så kanske turen tillfaller dig. Gäller iallafall OP VC. Ingen ordning alls.
Regionen svarar: Nya telefontider kan tillkomma hela dagen och därför är telefonen öppen fram till kl. 17.00. Just på OP vårdcentral har vi haft vakanser där vi nu nyanställt flera sjuksköterskor som är under introduktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer