Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alfred Norman Brandt på polisens rättsavdelning menar att lagen i princip gör det möjligt att alltid svara ja på alla ansökningar – med något teoretiskt undantag. Foto: SVT

Svårt att få nej på ansökan om allmän sammankomst

Uppdaterad
Publicerad

På rättsavdelningen på polisregion Bergslagen ser man i år en stor ökning av antalet ansökningar om allmänna sammankomster. Och nästan oavsett vad det gäller kan den som söker utgå ifrån att det blir ett ”ja”.

Ett valår är det naturligt att många fler ansöker om att få anordna allmänna sammankomster som valmöten. På polisregion Bergslagen ökar antalet ansökningar med 50 procent – från 400 till 600 stycken.

Hos polisen arbetar man just nu hårt med att gå igenom alla önskemål, men oftast är det inte svårt att avgöra vem som ska få hålla sin manifestation eller inte – det blir nästan alltid ja.

– Det är ju en grundlagsskyddad rättighet att få anordna demonstrationer, valmöten eller att överhuvud taget samlas för att uttrycka sin åsikt, säger Alfred Norman Brandt på polisens rättsavdelning.

I klippet förklarar Alfred Norman Brandt när en ansökan – teoretiskt sett i alla fall – kan få avslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.