Foto: TT

Svartuthyrningen av bostäder ökar

Publicerad

I Hem&Hyras undersökning anger flera bostadsbolag att den vanligaste svartuthyrningen är till studenter och asylsökanden. Åtta bolag av 16 rapporterar sammanlagt 340 fall av misstänkt otillåten andrahandsuthyrning.

Omfattande uthyrning

ÖBO tror att oriktiga hyresförhållanden, det vill säga att någon annan än lägenhetsinnehavaren bor i lägenheten, är omfattande. Därför har de valt att sedan två år tillbaka satsa extra resurser för att minska svartuthyrningen. 

– Vi har friställt nästan 200 lägenheter sedan hösten 2015, säger Anna-Karin Bohman Magnusson, bosocialchef hos ÖBO.

– Ett av syftena med den här förstärkningen är att lägenheterna har kunnat gå in i vår vanliga kö och fördelats den vägen.

Otillåtet med övernattningslägenhet

Det råder stor okunskap om vad som gäller för en lägenhetsinnehavare och det vill ÖBO uppmärksamma, eftersom det är vanligt att föräldrar hyr ut till sina barn. Det är inte heller tillåtet att ha en övernattningslägenhet utan man måste bo i sin lägenhet.

Var tar de vräkta förstahandshyresgästerna vägen?

Enligt Hem&Hyras undersökning är det svårt att få svar på var de hittar nytt boende eller hur många de är. Det rör sig om både singelhushåll och barnfamiljer, men även uthyrningar där många personer delar på en lägenhet.

Bostadsbolagen säger att svartuthyrningen sätter bostadsköerna ur spel, slitaget på lägenheterna ökar och otryggheten blir större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.