Karin Brynell är vd på svensk dagligvaruhandel. Foto: Pressbild/SVT

Svenska dagligvaruhandel: ”Vi märker att det är ett konsumenttryck att agera på plasten”

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel arbetar för att samtliga plastförpackningar i butikerna ska vara återvinningsbara fram till 2022. Det finns ett konsumenttryck i frågan.

Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel, tror att initiativ likt det butiken i Örebro infört på test, där matavfallspåsar nu finns som alternativ, kommer bli allt vanligare. För att få ner förbrukningen av plastbärkassar, väntas en skatt införas under 2020.

– Vi vet att en större butikskedja sagt att de ska gå över till papperspåsar istället för plast på frukt och gröntavdelningen. Det kommer säkert komma fler initiativ i takt med att skatten kommer närmare.

Ska vara förnyelsebart material

Samtidigt arbetar branschorganisationen med att alla plastförpackningar ska vara återvinningsbara fram till 2022. Till 2030 finns ännu ett mål om att de ska vara gjorda av återvunnen plast eller förnyelsebart material.

– Frågan är aktuell, och det finns också ett stort intresse kring frågan från konsumenternas håll, säger Karin Brynell.

– Vi märker att det är ett konsumenttryck att agera på plasten. Vi ska komma ihåg att plast samtidigt är ett bra material för att skydda livsmedel. Vi är måna om att kunna använda plast till matvaror som skydd och förlängning av hållbarheten. Samtidigt som det är viktigt att det är återvinningsbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.