Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brita Wennsten är församlingsherde i Almby församling och berättar om Svenska kyrkans förberedelser inför allhegonahelgen i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Svenska kyrkan förberedd för annorlunda minneshögtid

Uppdaterad
Publicerad

I Almby församling i Örebro har kyrkogården fejats den senaste tiden inför stundande Allhelgonahelg. Många besökare väntas på kyrkogårdarna och coronapandemin sätter förstås sin prägel.

– Vi tänker att det är många som inte hunnit eller kunnat säga farväl till de som har gått bort, säger Brita Wennsten församlingsherde i Almby församling.

I Örebro pastorat har Svenska kyrkan planerat extra för årets Allhelgonahelg. Det kommer hållas flera minnesgudstjänster i helgen för de som gått bort under året. Kyrkorna håller också extra öppet. I den lilla kyrkan i Almby får max 25 personer vara samtidigt, men tanken är att besökare kontinuerligt ska kunna komma in.

– Vi tror att det är många som kommer uppmärksamma Allahelgona. Kanske än mer än tidigare år, säger församlingsherden Brita Wennsten.

Minnesplats mitt i stan

För de personer som inte har möjlighet att resa bort för att besöka gravar i andra delar av landet eller världen så finns ett särskilt arrangemang.

– Eftersom Nicolaikyrkan ligger så centralt, så kommer vi att ordna en minnesplats där dit man kan gå och tända ljus.

Under veckan kommer representanter för Örebro pastorat vara ute och dela ut ljus på stan för att visa att den som sörjer och saknar inte är ensam i sin sorg, berättar Brita. Foto: Johannes Weckström /SVT

För kyrkogårdsbesökare gäller allmänna råd om avstånd och att undvika trängsel. Dessutom uppmanas allmänheten planera sitt kyrkogårdsbesök på annan tid än själva allhelgonaaftonen då de flesta i normala fall brukar besöka gravarna.

– Kom inte alla på lördag kväll, lördag eftermiddag utan sprid ut ert kommande. Vi kommer att ha öppet i kyrkan under fredagen, vilket vi inte haft tidigare. Man kan komma och tända ljus redan då, säger Brita Wennsten.

– Det brukar vara fantastiskt att stå här uppe vid kyrkan och se alla tända ljus, säger församlingsherden Brita Wennsten. Foto: Johannes Weckström /SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet