Kvinnan hävdar besittningsskydd och motsäger sig uppsägningen som kyrkorådet beslutade om i höstas. Foto: TT

Svenska kyrkan i Örebro säljer fastighet – ensamstående mamma kan tvingas flytta

Publicerad

En ensamstående mamma sägs upp efter sex år som hyresgäst. Detta efter att Svenska kyrkan i Örebro, som äger fastigheten, beslutat om att sälja den. Om en vecka tas ärendet upp i hyresnämnden. 

Kvinnan har bott i huset i Örebro med sina två barn sedan 2012. Hon fick uppsägningen strax innan jul och har sex månader på sig att flytta, vilket Hem&Hyra var först med att berätta om.

Kvinnan hävdar att hon har besittningsskydd. Det tidigare avtalet där hon uppsäger sig skyddet gällde bara i fyra år, fram till 2016. Hyreskontraktet fortlöpte därefter, utan att hon avstod från besittningsskydd. 

– Det är inte kul, jag och barnen vill gärna bo kvar. Vi visste att det var tillfälligt men hoppades ändå på att få bo kvar då hyreskontraktet fortlöpte, säger kvinnan till SVT Nyheter Örebro. 

Fastigheten ägs av Svenska kyrkan och uthyrningen var endast tillfällig, något kvinnan var väl medveten om. Kyrkorådet skulle under tiden ta beslut om att använda huset i verksamheten eller sälja det. Men beslutet kom inte förrän i höstas.

”Borde vara enkelt”

Kvinnan har erbjudit sig att själv köpa fastigheten för marknadsvärdet men Svenska kyrkan vill istället sälja den öppet mot högstbjudande.

– Man kan ju tycka att det borde vara enkelt när jag vill bo kvar och de vill sälja. Men då får jag självklart buda. Det känns konstigt att buda på ett hus där jag själv bor. 

Då kvinnan motsäger sig uppsägningen samtidigt som Svenska kyrkan hävdar att besittningsskydd inte finns har fallet blivit ett ärende för hyresnämnden. Förhandlingarna ska hållas nästa vecka.

Letar ni annan bostad nu? 

– Vi kommer att avvakta tills efter förhandlingarna är klara. Men det är svårt om vi ska få tag på något annat, det råder ju bostadsbrist, säger kvinnan. 

Kyrkan väntar med uttalande

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med Svenska kyrkan i Örebro som meddelar att de vill vänta med att uttala sig till efter förhandlingarna.

– Eftersom vi är i tvist med hyresgästen vore det ovist på alla sätt och vis att kommentera innan det är klart. Men jag vill säga att det är sorgligt med tvister. Det är inget vi som kyrka önskar att någon ska vara med om, säger ordförande i kyrkorådet Timmy Leijin (S).

Besittningsskydd – vad är det? 

Visa

Besittningsskydd innebär att du som hyresgäst inte kan bli utkastad ur din bostad hur som helst. Det måste finnas särskilda skäl för uppsägning. Som förstahandshyresgäster har du besittningsskydd redan första dagen du flyttar in. 

Skyddet är svagare som andrahandshyresgäst. Först efter två år får du besittningsskydd men bara gentemot förstahandshyresgästen. Besittningsskyddet är även svagare när du hyr ett enfamiljshus eller en lägenhet i tvåfamiljshus. 

Hyr du lägenhet i andrahand kortare tid än två år har du inget besittningsskydd alls.  

Källa: Hyresgästföreningen 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer