Edvin Resebo är vd på företaget Amexci i Karlskoga som designar och tillverkar produkter med hjälp av additiv tillverkning. Foto: Johannes Weckström /SVT

Sverige på rätt väg med 3D-tillverkning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bedöms ha en fjärdedel av världsmarknaden inom området additiv tillverkning med metallpulver. Ett teknikområde som växer snabbt. Men för att fortsatt ligga i framkant krävs insatser, det menar vd:n för företaget Amexci i Karlskoga, Edvin Resebo.

Sverige har i dag en framskjuten position inom området additiv tillverkning, där metall smälts samman till olika produkter med hjälp av laser. Då handlar det främst om råvarusidan där företaget Höganäs producerar de olika metallpulver som används vid tillverkningen.

– Det jag tycker är intressant är möjligheterna det öppnar upp för och att vi kan tillverka nästa generations produkter på ett smartare och hållbarare sätt, säger vd Edvin Resebo.

Rymdteknologi

Tekniken används till exempel i många av den amerikanske entreprenören Elon Musks projekt inom biltillverkning och rymdteknik. Bland fördelarna finns mindre resursutnyttjande av energi och råvara. Även möjligheter att skapa konstruktioner som är både lättare och starkare än tidigare.

Överst en aluminiumkonstruktion, nedtill en stålvariant som gjorts med hjälp av additiv tillverkning. Resultat – mindre råvara, samma hållfasthet och en lättare konstruktion. Foto: Johannes Weckström/SVT

– En stor del av utvecklingen av den här tekniken har skett utomlands i Tyskland, USA och också en hel del i Japan och Kina, säger Edvin Resebo.

Det märks på företaget, där hälften av de 20 anställda är rekryterade från andra länder. För att ytterligare stärka Sveriges konkurrenskraft på en världsmarknad värderad till 12 miljarder dollar och en årlig tillväxt på uppemot 16% behövs mer inhemsk kunskap, menar Resebo.

– Vårt team består till hälften av personer som har flyttat hit från utlandet och jobbar tillsammans med oss och bara det är en utmaning att hitta dem. Förhoppningen är ju att vi kan bygga upp en kompetensbas i Sverige också.

Hör mer om vilka behov som finns enligt vd och hur kunskapsläget i Sverige ser ut just genom att starta videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.