Foto: Synskadades riksförbund

Synskadades riksförbund om Fredriks ärende: ”Det är en skam”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan väljer och vrakar bland intygen och fäster mest vikt vid det som talar mot den enskilde. Det menar Anna Quarnström jurist vid Synskadades riksförbund som nu driver Fredrik Sterners ärende.

Fredriks ärende är viktigt för hela gruppen synskadade enligt Anna Quarnsström.

– Vi ser att det har blivit svårare för synskadade att få sjukersättning och sjukpenning. Dessutom behöver den enskilde juridiskt stöd för det har blivit alldeles för svårt att driva de här ärendena mot Försäkringskassan, säger hon.

Stort behov av hjälp

Anna Quarnström menar att det finns mycket som talar för att Fredrik borde få sjukersättning och att nuvarande lagstiftning medger det.

– Vi har det medicinska underlaget och det omfattande behovet av hjälp han har i sin vardag. Fredrik är helt blind och har dagligt stöd för att få sin vardag att gå ihop.

Driver människor att bli fattigare och sjukare

I Fredriks fall finns flera intyg som talar till hans fördel, menar hon. Men även ett läkarintyg som visserligen beskriver hans funktionsnedsättning och övriga hälsoproblem, men där läkaren i en mening skriver att Fredrik skulle kunna arbeta en viss procent om ett lämpligt arbete med anpassade hjälpmedel finns.

Men trots många års arbete har inte Arbetsförmedlingen lyckats hitta någon arbetsplats som är villig att göra de anpassningar Fredrik behöver.

– Försäkringskassan väljer och vrakar och fäster mest vikt vid det som talar för hans nackdel trots omfattande underlag som stödjer hans rätt till sjukersättning. Det är en skam att de driver äldre människor till att bli fattigare och sjukare, säger Anna Qarnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.