Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Susanne Jarl, teknisk chef vid Askersunds kommun. Foto: SVT Malin Gotlin /Johannes Weckström

Tekniska chefen om vattenläckan: ”Nog den största Askersund upplevt”

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15-tiden på torsdagen meddelade Askersunds kommun att vattnet släppts på igen. Det kan dock dröja innan alla områden får vatten i sina kranar. I samma veva gick man också ut med att allt vatten som ska användas till bland annat dryck, förtäring och tandborstning måste kokas innan.

– Vi måste säkerställa att det inte har blivit någon kontaminering och ta prover först, säger Susanne Jarl som är teknisk chef.

Under natten till torsdagen har arbetet med att hitta och reparera den vattenläcka som orsakat vattenavbrott i stora delar av kommunen pågått.

Förhoppningen från Susanne Jarls sida var att vattnet skulle vara tillbaka i kranarna framåt kvällen, men det gick snabbare än så.

Strax efter klockan 15 under torsdagseftermiddagen meddelade kommunen på sin hemsida att dricksvattnet släppts på igen. Det kan dock dröja innan alla områden får tillgång.

Man har också gått ut med ett så kallat kokningsföreläggande, läs mer om vad det innebär i faktarutan nedan.

Från Askersunds kommun är man tacksam för den hjälp man fått från kringliggande kommuner.

– Vi har fått otroligt bra stöd från våra grannkommuner som i natt ryckte in genast, säger Susanne Jarl och fortsätter:

– Vi har inte tillräckligt med tankar för att klara av en sådan här läcka, så vi har fått hjälp med både med tankar och tankbilar från andra kommuner

Elever uppmanas ta med dryck

Tack vare att läckan är lagad kommer skolor, fritids och förskolor vara igång som vanligt på fredagen. Men på grund av kokningsrekommendationen på dricksvattnet i kranen uppmanar kommunen föräldrar att skicka med barn och elever eget dricksvatten, eller annat drickbart, under dagen.

Utställda vattentankar kommer att stå kvar tills vidare i kommunen också tillfälliga toaletter finns utställda på flera platser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär kokningsrekommendationerna? Starta videoklippet för att få råd. Foto: SVT /TT

Det här ska du göra vid kokningsföreläggande:

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.