23-åriga Osama Krayem misstänks vara inblandad i terrordådet i Bryssels tunnelbana. Foto: TT/privat

Terrorhäktad svensk kopplas till Örebro-stiftelse

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Osama Krayem misstänks för inblandning i terrordåden i Bryssel. Nu står det klart att han fått lön av den Örebrobaserade stiftelsen Alrisalah.

Alrisalah skandinaviska stiftelse står som ägare till bland annat Alsalamskolan i Örebro. Bland stiftelsens tidigare anställda finns nu gripne Osama Krayem som bland annat ska ha utfört byggarbeten i Köpenhamn år 2013 för stiftelsens räkning.

– Den här killen har ingen koppling till oss mer än att vi 2013 hade ett projekt och behövde arbetskraft. Han blev anställd på timmar några dagar alltså, inte mer. Jag hörde från media nu att han var gripen, säger Hussein al-Daoudi, vd för stiftelsen.

Terrorn i Bryssel

Har du träffat honom?

– Nej, jag har inte träffat honom. Vi hade behov av personal och genom kontakter fick vi kontakt med några arbetare som arbetade med oss.

Men han var anställd av Alrisalah-stiftelsen för att utföra ett byggprojekt i Köpenhamn?

– Ja, för att ställa i ordning en lokal som vi hyrde för att använda som förskola.

Vilken koppling har han till Alrisalah-stiftelsen?

– Ingen koppling till oss, vi fördömer och samarbetar med myndigheterna och politikerna mot ISIS och Daesh, säger Hussein al-Daoudi.

Misstänks för terrorbrott

Det var den 8 april i år som 23-årige Krayem greps av belgisk polis, och sitter nu häktad i landet misstänkt för terrorbrott. Han är uppvuxen i Rosengård i Malmö och tros var en av personerna bakom de blodiga terrordåden i Belgien i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet