I dag inleds rättegången mot Salah Abdeslam, sittande till vänster, i Bryssel. Foto: TT

Rättegångsstart mot Abdeslam i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Terroranklagade Salah Abdeslam tänker inte ge några svar på rättens frågor när en domstol i Bryssel nu granskar ett skottdrama mot polisen i mars 2016.

– Döm mig, gör vad ni vill med mig, jag är inte rädd för er, säger Abdeslam.

Uppmärksamheten är enorm kring fallet – framför allt med tanke på att den nu 28-årige Abdeslam tros vara den enda överlevande gärningsmannen från terrordåden i Paris den 13 november 2015.

Vid halv nio i morse anlände han till rättssalen i det anrika Justitiepalatset i centrala Bryssel.

Några tydliga bilder på honom blir det dock inte. Både Abdeslam och den medåtalade Soufien Ayari har genom sina advokater sagt nej till att bli fotograferade och filmade i rättssalen.

”Jag är inte rädd”

Abdeslam, skäggig och iklädd en vit polotröja, tänker heller inte ge några svar på domstolens frågor om skottdramat.

– Man bad mig att komma och jag har kommit. Det pågår en process som jag är inblandad i. Man anklagar mig så jag är här. Men jag håller mig tyst, för det är min rätt, säger Abdeslam i rättssalen enligt belgiska tv-kanalen RTBF.

– Döm mig! Gör vad ni vill med mig! Jag lägger mitt öde i Guds händer. Jag är inte rädd för er, säger Abdeslam.

Veckans rättegång i Bryssel ska pågå i fyra dagar och handlar om den skottstrid som rasade med polisen i Brysselkommunen Forest den 15 mars 2016. Abdeslam och Ayari greps sedan ytterligare tre dagar senare i en annan Bryssel-kommun, Molenbeek.

Skyller på Märsta-bo

Rättegången inleddes med förhör av Ayari, bland annat om att han tillbringat ett år med terrorrörelsen IS i Syrien.

Ayari bekräftar att han befann sig i Forest-lägenheten i mars 2016 tillsammans med Abdeslam och Mohamed Belkaid – en Märsta-skriven algerier som dödades i skottlossningen.

Enligt Ayari bodde trion där i ”några veckor”. Vad de vapen som fanns i lägenheten skulle användas till säger han sig inte veta.

Däremot bekräftar han att Ibrahim El Bakraoui – en av dem som några dagar senare utlöste en självmordsbomb på Zaventem-flygplatsen i Bryssel – flera gånger kom till lägenheten för att prata med Belkaid.

Ayari och Abdeslam riskerar upp till 40 års fängelse för mordförsök under skottlossningen mot de belgiska och franska poliserna i Forest. Ayari hävdar dock att det endast var Belkaid som sköt.

– Jag har redan sagt det. Det var Belkaid, säger han enligt belgisk tv.

Domaren: Och sköt herr Abdeslam mot poliserna?

– Nej, jag såg honom aldrig skjuta.

Håller med IS

Den åtalade säger sig samtidigt inte minnas vem som satte upp en IS-flagga i lägenheten och ger heller inte något rakt svar på om han stöder terrorgruppen eller inte.

– Det beror på olika saker. Det är politik. Jag håller med om vissa saker, men inte allt, säger Ayari.

Domaren: Kan ni förklara vad ni håller med om?

– När de slåss mot (Syriens president) Assad.

Domaren: Och när det inte handlar om Bashar al-Assad?

– Det vill jag inte gå in på, säger Ayari, enligt tidningen Le Soir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.